Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Jessica Dolk och Christer Borg vid Iggesundsån under Biologiska mångfaldens dag. Foto: Staffan Dahlbom
Mångkamp för Älvräddarna – het strid om damm

Som vanligt har Älvräddarna många spända strängar på sin lyra. Just nu pågår bland annat en intensiv kamp för att riva Järle kvarndamm i Nora – där de har Naturvårdsverket på sin sida.

Naturvårdsverket köpte den aktuella dammen och gjorde naturreservat vid platsen för flera decennier sedan. De äger alltså kvarnen, och nu vill de ta bort dammen för bland annat flodpärlmusslans och fiskarnas skull.

Några lokalt boende protesterar dock mot den planerade utrivningen, med motiveringen att kulturvärden skulle drabbas. Snart går fristen ut för att komma med synpunkter i ärendet, som ligger hos Mark- och miljödomstolen. Älvräddarna uppmanar alla fiskevänner att gå in HÄR, för att rösta på alternativet att riva dammen.

Älvräddarna uppmuntrar också alla att lyssna på deras samtal kring biologisk mångfald från Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2020. Det hela ägde rum vid Iggesundsån och torrfåran vid det småskaliga kraftverket, och de som gjorde sina röster hörda var Jessica Dolk, Jan Lahenkorva, Staffan Dahlbom och Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg. Här kan du se avsnitten!

Kort sagt så är alltså Älvräddarna i ständig mångkamp, och här kan du följa deras arbete!

Missa inte att läsa om detta:

Talma sameby nekas upplåta jakten och fisket i fjällen

Relaterad nyhet från din region
4 dagar sedan Sverige anton
test11
Du kanske även gillar detta